Interpunkce

Tvary slov

Tvoření slov

Typografie

Velká písmena

Zkratky a značky

Obecná pojmenování a vlastní jména

Ano, tušíte správně, že zakopaným psem tohoto tématu budou velká písmena.

Vlastní jména jsou z podstaty jedinečná, a tudíž mají podle českých pravidel pravopisu nárok na počáteční velké písmeno. A proto voláme na starostu Humpála, aby nechodil do lesa Řáholce nedaleko* Jičína* v Českém ráji, kde bydlí obávaný loupežník Rumcajs.

Pokud ale některé z vlastních jmen natolik zobecní, že místo jedinečné věci, osoby, místa nebo události začne označovat typ takových skutečností, o velké písmeno přijde. Namísto vozu ŠKODA pak jezdíme škodovkou, podle řeckého hrdiny Narcise je kdejaký floutek zván sebestředným narcisem a všímavému sousedovi se hned nadává do šerloků.

Ale to ještě zdaleka není vše!

Takto zobecňující bývají často původně jedinečné názvy receptů a potravin. A pak musíte rozhodnout, jestli si koupíte láhev vína Chardonnay, nebo radši frankovku; jestli na špagety nastrouháte eidam, nebo spíš sýr Parmazán. V takovou chvíli je třeba pomyslet na druh textu, který máme před sebou, a odlišit komerční či odborný text, který bude volit jména vlastní spolu s předsazeným obecným výrazem (víno Veltlínské zelené, koktejl Margarita), od textu spíš laického, kde klidně můžeme popíjet veltlín a navrch si dát pár margarit.

Tak na zdraví a dobrou chuť!

Štítky: